IRADIEREA TEHNOLOGICA - O NECESITATE SI
O REUSITA ECONOMICA

Societatea moderna consuma din ce in ce mai multa energie, astfel ca se poate estima gradul de dezvoltare al unei tari prin consumul energetic pe locuitor. Tendinta mentionata, usor de urmarit in ultimii zeci de ani, risca sa fie stopata ca urmare a unei previzibile epuizari a resurselor energetice traditionale: petrol, gaze naturale, carbuni. In aceste conditii, obtinerea energiei prin metode alternative, folosind materii prime neconventionale, este o preocupare constanta a oricarei politici ce-si asuma responsabilitati fata de viitor.

O alternativa deja consacrata la energia bazata pe combustibili fosili, este energia de origine nucleara. Dupa dramaticul episod japonez din ultimul razboi mondial, utilizarea energiei nucleare in scopuri pasnice a fost permanent privita cu neincredere de catre societatea civila. In stradania specialistilor de a impune metode si tehnologii bazate pe utilizarea energiei atomice si nucleare, suspiciunea si ignoranta tematoare, au fost si continua sa fie, un adversar indarjit si tenace.

Cu atat mai notabile sunt reusitele. Le vom parcurge pe scurt, evidentiind doar acele domenii care au dus la aplicatii recunoscute si utilizate curent.

 • Centralele nuclearo-electrice acopera parti insemnate din consumul energetic al tarilor dezvoltate si totodata reprezinta speranta in depasirea crizei energetice generata de epuizarea combustibililor fosili.

 • Acceleratoarele de particule se utilizeaza curent in industrie pentru obtinerea de tuburi si folii din plastice termocontractibile, in acoperiri cu vopsele fara solvent, in reticulari de materiale plastice. Incercari interesante la nivel industrial, dovedesc eficienta si economicitatea utilizarii acceleratoarelor in epurarea gazelor sulfo-nitrice rezultate de la centralele termoelectrice si in dezinfectarea deseurilor organice rezultate in complexele animaliere.

 • Utilizarea izotopilor radioactivi in diagnostic si tratament medical s-a extins masiv. Acestia se utilizeaza deasemenea in defectoscopie nedistructiva, in masurarea grosimii, a nivelului, a umiditatii solului, in urmarirea si optimizarea proceselor tehnologice prin tehnica trasorilor radioactivi.

 • Anumite produse cu puritate extrema sau cu proprietati exceptionale se pot obtine numai prin iradiere sau sunt mult mai convenabil de obtinut prin iradiere. Este cazul unor biomateriale polimerice sau a fibrelor de SiC rezistente la peste 1700 C.

 • Doua procese industriale cu mare importanta economica si sociala, atat prin finalitatea lor, cat si prin volumul produselor implicate, tind a fi dominate de iradierea tehnologica.

  • Este vorba in primul rand de sterilizarea furniturilor medicale, parafarmaceutice si cosmetice. In 1992, 170 de instalatii industriale in 45 de tari, care aveau o radioactivitate instalata de 147 MCi-Co60, au asigurat ~50% din sterilizarea celor 10 milioane m3 de instrumentar medical de unica folosinta.

  • Cel de-al doilea domeniu este tratarea prin ionizare a produselor agricole si alimentare. Se urmaresc efectele biocide ale iradierii: cel insecticid in cazul cerealelor, lemnului, tutunului, cel fungicid in cazul condimentelor, legume si fructe uscate, cafea, cacao si cel bactericid in vederea eliminarii bacteriilor patogene (Salmonella, E.coli) din carne, peste, fructe de mare. Legumele se trateaza si pentru intarzierea incoltirii (cartofi, ceapa, usturoi), fructele proaspete pentru prelungirea perioadei de comercializare.

   Organisme mondiale ce fac parte din structura ONU: World Health Organisation (WHO), Food & Agriculture Organization (FAO) si International Atomic Energy Agency (IAEA), au finantat, timp de zeci de ani, programe de cercetare pentru a lamuri aspectele legate de tratarea alimentelor prin ionizare. S-au stabilit astfel toate implicatiile biologice, nutritionale si toxicologice ale iradierii produselor agro-alimentare.