Istoric

Incepind cu anii '60 in Romania functioneaza, in cadrul mai multor institute, cateva instalatii de iradiere gamma de laborator care au permis efectuarea unor cercetari privind iradierea tehnologica, in majoritatea directiilor validate de practica internationala. Dezvoltarea fireasca a unor tehnologii industriale bazate pe cercetarile mentionate a fost impiedicata de lipsa unor instalatii potrivite si de lipsa unei vointe politice de modernizare si eficientizare a economiei.

Experienta acumulata in peste 30 de ani, a permis implicarea fara complexe a cercetatorilor din Romania in construirea unei instalatii industriale, de indata ce acest fapt a devenit posibil din punct de vedere financiar. Ca urmare, in momentul de fata, la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) a fost pusa in functiune si opereaza industrial Instalatia de Iradiere cu Scopuri Multiple (IRASM), o instalatie de nivel industrial, flexibila, menita, in primii ani de functionare, sa promoveze iradierile in economie.

Initiativa a apartinut unor importante institute de cercetare, si anume: IFIN-HH, Institutul de Cercetari Nucleare - Pitesti, Institutul de Cercetari Chimice si Farmaceutice - Bucuresti si Institutul de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice- Fundulea.

Instalatia a fost amplasata la IFIN-HH ca urmare a experientei in constructia si operarea unor mari instalatii nucleare (Reactor, Ciclotron, Tandem s.a.), a existentei unei structuri organizatorice si de personal adecvate si a pozitiei geografice favorabile in raport cu potentialii beneficiari.

IAEA - Vienna a sprijinit ideea in cadrul Proiectului de Asistenta Tehnica ROM/8/011: "Multipurpose Irradiation Facility", finantand echipamentul de baza, inclusiv sistemele de comanda si securitate, o sursa initiala de 0,1 MCi, expertizarea proiectului si pregatirea operatorilor.

Contributia Romaniei este una majora: proiectarea si constructia cladirii si infrastructurii, o parte din echipamentul de operare precum si dotarea laboratoarelor au necesitat investitii considerabile.

IFIN-HH contribuie la proiect punand la dispozitie amplasamentul si serviciile functionale necesare: serviciul de radioprotectie, de asigurare a calitatii, de investitii, tehnico-administrativ, infrastructura de comunicatii si supravegherea tehnologica a executiei.

In august 1994, IAEA a selectionat, prin licitatie internationala, furnizorul de echipament: Institutul de Izotopi - Budapesta.

In septembrie 1995, Guvernul Romaniei a aprobat prin HGR 717/1995 fondurile de investitii necesare, hotarind derularea proiectului prin Ministerul Cercetarii si Tehnologiei si IFIN-HH.

Proiectarea a fost incredintata Centrului de Inginerie si Tehnologie Obiective Nucleare - Bucuresti. A urmat intocmirea Proiectului Tehnic si organizarea licitatiei pentru executie, in urma careia a fost ales ca antreprenor general S.C. Hidroconstructia S.A.

In octombrie 1996 a inceput constructia.

Montajul si punerea in functiune a echipamentului finantat de IAEA a avut loc in Decembrie 2000.

De la inceputul anului 2001, instalatia functioneaza in regim sarja sau continuu pentru beneficiari din diverse domenii economice cum ar fi: producatori de articole medicale de unica folosinta si parafarmaceutice, producatori alimentari, producatori de ceaiuri si plante medicinale, producatori de cosmetice si nu in ultimul rand diverse muzee si arhive din tara doritoare sa-si desinfecteze colectiile.