DELCROM | Etapa a II-a

Realizarea si experimentarea modelului


Obiectivele etapei:

 1. Pregatire logistica si tehnica in vederea realizarii proiectului
 2. Elaborarea tehnologiei de degradare (imbatranire) artificiala si a referentialului prelimina
 3. Pregatirea si caracterizarea probelor de lemn si lemn policrom pentru degradare artificiala (imbatranire accelerata)
 4. Caracterizarea probelor de lemn si lemn policrom degradat artificial
 5. Diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului

Rezumatul etapei

Etapa a doua de executie a proiectului DELCROM are ca obiectiv principal realizarea si experimentarea modelului pentru lemnul policrom degradat artificial, iar ca obiective secundare alcatuirea instructiunilor de manipulare si transport al obiectelor de patrimoniu cultural; alcatuirea unei fise tip pentru obiectele de patrimoniu clasificabile in inventar; stabilirea unei liste cu piese de muzeu avand prioritate la tratamentul cu radiatii ionizante; diseminarea rezultatelor obtinute si actualizarea paginii web a proiectului.

Pentru stabilirea modelului experimental de degradare artificiala a lemnului policrom, model relevant pentru tratamentul cu radiatii ionizante, s-a realizat un plan de lucru care cuprinde activitatile necesare obtinerii probelor de lemn policrom, degradarii artificiale si stabilirii testelor relevante pentru caracterizarea acestora. S-au analizat, din punct de vedere al activitatii de conservare-restaurare, compozitia (constituentii stratului pictural: lianti, principalii pigmenti istorici, verniurile) si caracteristicile degradarii lemnului policrom (in special aspectele fundamentale ale mecanismului de deteriorare a compusilor organici din obiectele de arta). In ce priveste interactia radiatiei gamma cu pigmentii istorici (de regula substante anorganice) s-a identificat mecanismul – formarea centrilor de culoare F – prin care culoarea acestora poate fi modificata si tehnicile experimentale de masurare a acestor efecte. S-au trecut in revista lucrarile stiintifice care au studiat efectele iradierii asupra pigmentilor anorganici; din pacate, studiile in acest domeniu sunt putine si trateaza in general efectele interactiei particulelor incarcate cu anumiti compusi anorganici. S-au stabilit sortimentele de lemn relevante ca suport pentru policromii (atat icoane, cat si biserici de lemn pictate) si s-au prezentat: tehnologia de degradare artificiala a lemnului, procedura de pregatire a probelor de lemn, incercarile mecanice si normativele corespunzatoare, procedurile de degradare artificiala si planul caietului de sarcini pentru degradarea artificiala a lemnului. S-a prezentat principiul fizic al tehnologiei de conservare prin iradiere, s-au analizat avantajele si dezavantajele acesteia in comparatie cu alte metode de desinfectie si desinsectizare si s-au aratat principalele caracteristici ale instalatiei de iradiere IRASM. S-a realizat proiectul caietului de sarcini pentru desinfectia lemnului policrom.

Pentru a studia efectul iradierii asupra proprietatilor mecanice ale lemnului s-au folosit trei specii de lemn: brad, lemn si stejar. S-au comparat rezultatele obtinute petru probele martor (lemn netratat, neiradiat) si cele iradiate la 10,5 kGy (doza de tratament uzuala pentru decontaminarea lemnului policrom) cu valorile corespunzatoare lemnului sanatos la nivel de tara. Comparand probele iradiate cu cele martor, neiradiate, la incercarea de compresiune paralela cu fibrele s-a constatat cresterea rezistentei probelor iradiate (intre 7 si 22 %), la inconvoierea statica scaderea acesteia (intre 25 si 10 %) la probele neiradiate, iar la determinarea duritatii Yanka cresteri pe toate cele trei directii (transversala, tangentiala, radiala) pentru probele iradiate de tei si stejar, probele iradiate de brad prezentand cresteri ale rezistentei numai pe directia transversala. Valorile obtinute pentru probele de lemn iradiat se incadreaza in limitele de rezistenta, la nivel de tara, pentru lemnul indigen.

S-au analizat efectele iradierii gamma asupra unor pigmenti istorici des intalniti in pictura pe lemn. Pentru iradiere s-a folosit o doza mult mai mare decat cea folosita in mod obisnuit in tratamentul lemnului policrom, in medie 26 kGy. Analizele de spectroscopie de reflexie in vizibil, efectuate pe pigmenti sub forma de pulbere, au evidentiat modificari semnificative de culoare (perceptibile de un observator normal standard), in urma iradierii, la materialele anorganice folosite de obicei in prepararea grunturilor (carbonati si sulfati: chalk Bologna si marble dust) si la pigmentii flake white, lead sulfate si smalt. Ipoteza formarii centrilor de culoare prin iradiere a fost confirmata prin spectroscopie de rezonanta electronica paramagnetica (REP) cu exceptia pigmentilor lead sulfate si smalt, in cazul celui din urma fiind posibil, cel putin teoretic, ca iradierea sa distruga centrii de culoare prezenti in pigment. Avand in vedere ca doza de iradiere folosita este mult mai mare decat cea uzuala, iar diferenta totala de culoare, dE*, maxima este de 6,88 unitati CIELAB, se impune studiul dependentei acesteia de doza absorbita in domeniul dozelor uzuale de tratament, unde e posibil ca aceste modificari sa fie nesemnificative. Spectroscopia FT-IR / FT-Raman nu a evidentiat modificari chimice in pigmentii anorganici iradiati, ceea ce confirma ipoteza formarii centrilor de culoare prin iradiere.

Au fost analizate efectele iradierii asupra probelor de lemn policrom avand ca suport lemn de tei sau brad, grunduite dupa metoda traditionala cu praf de creta sau ghips in amestec cu solutie apoasa de clei animal, avand ca pentru pigmentii istorici tempera si ulei de in. Probele de lemn policrom au fost caracterizate inainte si dupa tratament prin spectroscopie de reflexie in vizibil, FT-IR si FT-Raman. Probele preparate cu ulei de in au fost iradiate la o doza medie de 10,2 kGy. Analize de culoare au evidentiat modificari semnificative la probele preparate cu irgazin si siena arsa. Probele preparate cu tempera au fost iradiate la 11 kGy folosind doua debite de doza: 35 si 245 Gy/min pentru a evalua efectul debitului de doza. Spectroscopia FT-IR/FT-Raman nu a evidentiat modificari semnificative in structura chimica a multistratului pictural; sensibilitatea analizelor a fost afectata in unele cazuri de fluorescenta cauzata de recombinarea radicalilor liberi formati in procesul de iradiere. De asemenea, s-au caracterizat prin spectroscopie FT-IR/FT-Raman probe de lemn de brad si paltin, imbatranite natural, provenind de la trei biserici mai vechi de 300 de ani si de la constructii traditionale romanesti, urmarindu-se atat corelarea continutului de lignina cu gradul de degradare, cat si efectele decontaminarii prin iradiere si consolidarii. Rezultatele sugereaza ca gradul de degradare biologica si fizica poate fi corelat cu continutul de lignina si ca structura ligninei ofera informatii despre tipul de lemn. Au fost evaluate modificarile de culoare induse prin iradiere gamma la 3 icoane provenind de la Sf. Manastire dintr-un Lemn, Valcea, iradiate la doza medie de 9,7 kGy – nu au fost inregistrate modificari semnificative de culoare pentru nici una dintre suprafetele pictate analizate.

S-au intocmit Instructiunile de manipulare si transport pentru obiectele de patrimoniu cultural si s-a stabilit Inventarul obiectelor de lemn policrom cu prioritate la tratamentul cu radiatii ionizante. S-a stabilit formatul Fisei tip pentru piesele care vor fi tratate cu radiatii ionizante; au fost realizate 56 de fise pentru icoane pe lemn.

Pentru diseminarea rezultatelor s-au utilizat urmatoarele mijloace:

 • pagina web a proiectului
 • rezultatele obtinute in cadrul proiectului au fost prezentate la conferinte nationale si internationale
 • s-au tratat cu radiatii ionizante 140 de icoane pe lemn, din palatul brancovenesc apartinand Manastirii dintr-un Lemn, care fiind in curs de restaurare, au fost atacate de insecte xilofage si mucegaiuri
 • s-au realizat 2 filme care au fost prezentate la diverse manifestari nationale si internationale, inclusiv Salonul Cercetarii – 2009.

24 Responses to “DELCROM | Etapa a II-a”

 1. This is a fantastic web page, might you be involved in doing an interview regarding how you designed it? If so e-mail me!

 2. If some one wishes expert view regarding blogging
  then i advise him/her to visit this weblog, Keep up the pleasant job.

 3. Pamela says:

  Most common capacities are 5000 litres, 10000 litres, and 20000 litres.
  Most of the time, when the topic is all about wastewater and sewage,
  the image people often get is that of bad smells and all that grime.

  While both parents were charged, one of the charges
  that the boy’s mother is facing is more serious than what the boy’s father is facing, according to WUSA-9 on April
  3.

 4. Stacy says:

  “The old saying used to be diagnosed and adios, and now that spectrum has completely changed. Excess consumption of zinc may cause bleeding stomach and severe abdominal pain. Research strongly suggests that people with high levels of Omega-3 fatty acids in their blood experience positive brain qualities such as fewer signs of blood flow obstructions and fewer episodes of Dementia.

 5. Brain O Brain capsules tackle stress and produce high level of energy, the herbs used in the preparation of these capsules contain iron in high amount which enhances the capacity oxygen carrying of the blood by increasing the number of red blood cells.
  Almost all bodies anticipate that bodybuilding supplements is an above allotment
  of the blueprint back it comes to accretion beef mass.
  What’s more, the global supplement market is worth
  close to $70 billion according to research from Euromonitor.

 6. If a worker continually proves that hhe or she has
  no intention of behaving safely, then disciplinary action must be taken. There are sso many simple thinys you can do, and if youu are alert you can prevent these accidents or fake fall lawsuits from getting out of control.

  Employers should conduct a General Risk Assessment to ensure thhe health and safety of their employees.

 7. java.net says:

  There are far too many out there to just search through each day.

  Excess consumption of zinc may cause bleeding stomach and severe abdominal
  pain. Another important fact why this disease is treated differently from conventional illnesses and why adrenal
  fatigue supplements are different from conventional medicine lays in the spectrum which it deals with.

 8. Lakeisha says:

  Most of those supplements work by stopping the cause of
  baldness. Its member companies manufacture popular national brands as well as
  the store brands marketed by major supermarkets, drug
  stores and discount chains. To attain this level in the blood,
  most people must supplement with an additional 4000 to 5000 IU of vitamin D3.

 9. en.eyeka.com says:

  In just a few days, you can have your shop up and running with Zen Cart.

  However, because they are free, users cannot
  have a custom domain name, rather the URL will be [insertname].
  Once each item on the list of services is defined, select all of the individual items for that list, click the Home tab on the ribbon and
  choose Bullets again to turn the bulleted list formatting back on for that block of text as shown below:.

 10. Kendall says:

  This is how quite a few website owners make substantial 6 and 7 figure incomes each year.
  Small claims court cases are much cheaper than superior court cases for both the
  plaintiff (the person doing the suing) and the defendant (the
  person being sued) because the parties are not allowed to have
  any attorneys represent them and other rules that simplify
  the lawsuit process, making the whole thing much cheaper, faster, and easier.
  Once each item on the list of services is defined, select all of the individual items
  for that list, click the Home tab on the ribbon and choose Bullets again to turn the bulleted list
  formatting back on for that block of text as shown below:.

 11. Allan says:

  The website will also serve as a portal for all
  things convention related, from a countdown clock to information on logistics, credentials, media walkthroughs and housing.
  This shows you how user friendly these templates are. However, there are certain things
  which can assist you differentiate which one is best and
  which is not.

 12. Valuable information. Fortunate me I discovered your website unintentionally, and I am stunned why this coincidence did not
  happened in advance! I bookmarked it.

 13. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

 14. Ora Exacta says:

  Uitandu-ma pe internetul din Romania uite ca am aflat pe saitul dumeavoastra.

  Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

 15. Good site, nice and easy on the eyes and great content
  as well.

  Here is my web site – corporate catering
  (http://www.rebelmouse.com)

 16. I assume Les should create the function of the human form first just before casting doubt on the power of the design/form.

  Also visit my page: grounding mats

 17. Woah! I’m rea?ly lkving tthe template/theme ?f th?? blog.
  It’s simple, yeet effective. ? lot ?f times it’s tough to gget that “perfect balance” betwe?n u?e? friendliness aand visual appearance.

  ? m?st s?y th?t yo?’?e donme a very g?od job witth
  t?is. Additionally, the blog loads shper f??t fo?
  mee onn Opera.Sperb Blog!

  Kunjungi halaman web Kami hanya untuk dapat Infirmasi
  leebih lengkap tentang pijat panggilan murah .
  ?hanks ya

 18. movietubenow says:

  You’re so awesome! I don’t believe I have read anything like this before.
  So nice to discover somebody with some original thoughts on this issue.
  Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing
  that is needed on the web, someone with a bit of
  originality!

  Feel free to surf to my web blog :: movietubenow

 19. nhl 17 coins says:

  Simply just wanted to express I am just glad that i came onto your web site!.
  nhl 17 coins http://www.blogghy.com/blog.php?user=alma41hl&note=969998

 20. Medical malpractice laws in New York are customized to variables according to a cross-section of judgments in such instances over time.
  The initial monetary and cultural atmosphere in the state has made it essential to include efficiencies that consider the honest pursuits
  of litigants that were probable and both medical experts under consideration.

 21. Ronaldpeant says:

  how to downsize photos in windows 10
  windows live
  troubleshooter
  windows 10 download
  stegbar windows

 22. CharlesHiz says:

  microsoft word free
  update windows 10
  microsoft windows hello download
  windows 10 store
  microsoft outlook

Leave a Reply