Managementul proiectului DELCROM

Consortiul este alcatuit din 2 institute de cercetare (CO si P1) si 2 institutii publice – grupuri de muzee (P2 si P3). Centrele de greutate ale celor 2 IP difera: unul este specializat in piese cu expunere in aer liber (P3, outdoor), iar celalalt in piese cu expunere in mediu controlat (P2, indoor). Competentele si dotarile membrilor consortiului sunt complementare.

Centrul de iraderi tehnologice IRASM – departament al IFIN-HH (CO) dispune de Iradiatorul cu Scopuri Multiple – baza tehnica a tehnologiei de conservarea prin iradiere, precum si de laboratoare de calificarea materialelor la iradiere, dotate la inalt nivel calitativ. Sistemul de Management a Calitatii este certificat (2002 – DQS Germania), laboratoarele au competenta recunoscuta (Lab. Dozimetrie are trasabilitate la HDRL – Danemarca din 2002; Lab. Microbiologie este autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului din 2004; Lab. LDAI este notificat CNCAN din 2006 pentru spectrometrie RES) si sunt in curs de acreditare RENAR (prin 3 proiecte CEEX – modul 4). In Romania toate interventiile de salvare a patrimoniului cultural prin iradiere s-au efectuat la IRASM. Fiind implicat in proiecte europene avind ca subiect conservarea si studiul patrimoniului cultural, IRASM are oportunitati de diseminare internationala eficienta.

Institutul National al Lemnului Bucuresti – INL (P1) este, de 75 de ani, institutul de profil din Romania, adunind o vasta experienta in tot ce tine de exploatare, prelucrare si protectia lemnului. In privinta experientei tehnico-manageriale, notabile sunt contractele care au dus la rezolvarea unor grave atacuri biologice la monumente istorice si culturale ca Palatul Peles din Sinaia, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul Cotroceni, Castelul de la Miclausani, biserica de la Sericu, Spitalul Coltea.
Activitatea de cercetare rezultata in cadrul programelor nationale de cercetare RELANSIN si AMTRANS a fost apreciata prin atribuirea de diplome de merit: Diploma de Excelenta in Cercetare 2000 – Guvernul României, ANSTI, SIR 2000, pentru produse de protectia lemnului; Diploma de Excelenta in Cercetare 2004 – Guvernul României, MEC, CONRO 2004, pentru produsele realizate în cadrul ctr. 1B03/2003, finalizat în programul AMTRANS; Brevet si Medalie Jubiliarã – Simp. Centenarul Muzeului ASTRA.

CNM “Moldova” Iasi (P2) gazduieste in prezent peste 35.000 exponate in 10 muzee printre care: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”. Numai colectia de icoane a Muzeului de Arta din Iasi cuprinde un numar de 537 icoane, in timp ce colectia Muzeului etnografic include 150 icoane in tehnica tempera pe lemn. Activitatea de C-D se efectueaza Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural care organizeaza si cursuri pentru conservatori – restauratori. Impreuna cu IRASM – IFIN-HH (CO) a obtinut Premiul Iosif Korodi al Ministerului Culturii pentru Proiectul “Conservarea–restaurarea patrimoniului mobil”, Premiile pentru Patrimoniul Cultural National, 2002.

Colectiile existente in cadrul CNM „ASTRA” – Sibiu (P3) contin peste 50.000 piese si sunt gestionate de urmatoarele muzee ale complexului muzeal: Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” (unul din cele mai mari si insemnate muzee in aer liber din Europa, localizat în Dumbrava Sibiulu), Muzeul Civilizatiei Transilvane „ASTRA”, Muzeul de Etnografie Universal? „Franz Binder” si Muzeul de Etnografie Saseasc? „Emil Sigerus”. Activitatea C-D se desfasoara in cadrul Departamentului de Conservare-Restaurare „ASTRA”. Centrul de Pregatire in Conservare – Restauare (CePCoR) func?ioneaz? in cadrul Departamentului de Conservare-Restaurare. Prin activitatea sa CePCoR contribuie la pregatirea permanenta a specialistilor din tara, organizeaza cursuri, workshop-uri si conferinte, menite sa disemineze noutatile din domeniu, spre exemplu Cursul interna?ional ICCROM „Preventive Conservation: Reducing Risks to Collections” – iunie 2007 si conferinta „Directions in Preventive Conservation” – septembrie 2007.