Rezumat DELCROM

Conservarea patrimoniului cultural prin tratamente care necesita interventie de salvare la volume mari. Studiu cu orientare speciala asupra decontaminarii prin iradiere gamma a patrimoniului alcatuit din lemn policrom.

Rezumat

Efectul biocid al desinfectiei pieselor de patrimoniu cultural prin iradiere gamma are eficienta indiscutabila. Avantajele comparative sunt certe si acceptate: rapiditate (durata tratamentului este de ordinul orelor intr-o instalatie industriala), grad de penetrabilitate total (pot fi tratate obiecte mari, de orice forma), simplitate (obiectul poate fi tratat in ambalajul de transport), aplicabilitate la obiecte compozite, obiectul tratat nu contine nici un fel de reziduu toxic sau radioactiv, tratamentul are cost rezonabil. In Romania ca si in alte tari, tratamentul nu se aplica insa decit relativ rar, ca tratament rapid de salvare (cind alternativa este moartea iminenta a „pacientului”). Tratamentul cu radiatii ionizante este inca unul exotic atit din motive subiective cit si obiective. Prejudecatile si perceptia catastrofica a termenilor „nuclear”, „iradiere”, „radiatii” genereaza isterii. Pe de alta parte sunt putine studii de incredere privind comportarea la iradiere a materialelor din care sunt confectionate obiectele de patrimoniu. Cum in momentul de fata, metodele clasice de tratament al unor piese/volume mari prin gazare cu bromura de etil sau oxid de etilena, sunt interzise, trebuie luate in considerare metodele alternative.

Acest proiect isi propune sa rezolve 3 aspecte deficitare legate de conservarea prin iradiere:

  1. o intemeiere a metodei bazata pe investigatii stiintifice pluridisciplinare (teste de caracterizare microbiologica, fizica, chimica, mecanica, optica si structurala, pe componentele lemnului policrom si pe ansamblul);
  2. o comprimare a duratei normale de experimentare/verificare/aplicare prin testari pe lemn policrom imbatrinit/degradat artificial;
  3. transferul eficient al cunostiintelor dobindite catre: conservatori-restauratori, la unitati de scolarizare ce functioneaza la 2 din membrii consortiului, prin producere de material didactic – brosura; catre responsabili culturali/decidenti prin intocmirea unei proceduri decizionala; catre specialistii europeni din domeniu – prin publicatii in reviste stiintifice si prin proiectele europene dedicate domeniului din care face parte CO–IAEA RER/1/006, COST IE601.

Obiectul studiului este lemnul policrom – un complex de materiale naturale si artificiale, organice si anorganice. Proiectul propune rezolvarea problemei spinoase a obtinerii materialului de testare prin punerea la punct a unei tehnologii de imbatrinire/degradare artificiala a lemnului policrom. Ca rezultat consecutiv activitatilor de trasfer de cunostiinte / diseminare, conservarea prin iradiere va fi solicitata de catre muzeele tarii ca tehnica de conservare de rutina, rapida, eficienta si ieftina a lemnului policrom.
Instalatia IRASM, gestionata de IFIN-HH (CO) este baza tehnica pentru aplicarea acestei metode de conservare. Cum IRASM a fost declarata „instalatie de interes national”, dupa finalizarea proiectului DELCROM se poate face un plan national de tratament al obiectelor de patrimoniu din lemn policrom.

cuvinte cheie: patrimoniu cultural, lemn policrom, conservare, decontaminare, iradiere gamma