Avantajele sterilizarii prin iradiere

Sterilizarea prin iradiere s-a impus in ultimele decenii pe piata produselor medicale sterile datorita avantajelor pe care le ofera- tabel 3 . Acestea sunt nu numai de ordin comercial, care atrag pe producatori in primul rand, cat si din punct de vedere al sigurantei si fiabilitatii procesului de sterilizare.
Avantajul intrinsec al utilizarii sterilizarii cu radiatii ionizante este dat de certitudinea efectului biocid al acestora.

Reproductibilitatea procesului este asigurata prin simplitatea constructiei iradiatoarelor industriale destinate sterilizarii si numarul mic de parametrii ce trebuie controlati (practic unul singur - timpul). Din acest punct de vedere, sterilizarea cu radiatii se poate defini ca un proces sigur si perfect reproductibil.
Unul dintre primele avantaje tehnologice sesizate de fabricantii de produse sterile a fost cel al posibilitatii de sterilizare de volume mari de materiale intr-o perioada scurta de timp. Acest lucru este posibil datorita puterii de penetrare mare a radiatiei gamma.

Timpul afectat procesului de sterilizare este scurtat si prin eliminarea necesitatii folosirii de indicatori biologici. Avantajul comercial care decurge de aici este evident: un timp de punere pe piata a produsului mai scurt fata de alte metode de sterilizare.
Penetrabilitatea radiatiilor ionizante permite sterilizarea produselor in ambalajul final.Sterilizarea in ambalajul final reduce considerabil posibilitatea contaminarii post-sterilizarea a produsului. Spre deosebire de sterilizarea termica sau cu oxid de etilena, nu mai este necesar ca cel putin o portiune a ambalajului sa fie permeabila la agentul sterilizant.

Sterilizarea cu radiatii este eficace pe toate suprafetele obiectului iradiat indiferent de forma acestuia si chiar in volumul materialului de constitutie a acestuia.

Libertatea deplina in ceea ce priveste design-ul produsului permite dezvoltarea de produse mai bune, cu o constructie mai simpla si costuri de fabricatie mai mici.

Una dintre cele mai severe limitari in cazul sterilizarii cu oxid de etilena este cea data de concentratia maxima de oxid de etilena (EtO) rezidual in materialul obiectului sterilizat, stiut fiind ca acesta este un produs cancerigen.

In antiteza, sterilizarea cu radiatii ionizante nu produce radioactivitate in materialul iradiat si nici reziduuri chimice, care sa necesite operatii suplimentare (aerare) inainte de punerea pe piata a produsului.
De asemenea sunt evitate problemele legate de manipularea, utilizarea, depozitarea si nu in ultimul rand tratarea si eliminarea unui gaz toxic, inflamabil si exploziv.

Un motiv serios pentru care producatorii renunta la sterilizarea cu oxid de etilena sunt reglementarile din ce in ce mai drastice promovate de tarile dezvoltate referitoare la eliminarea in mediul inconjurator a oxidului de etilena, respectiv amestecurile in care acesta este utilizat pentru sterilizare.

Tarile semnatare ale protocolului de la Montreal (dintre care face parte si Romania) referitor la substantele ce conduc la reducerea stratului de ozon, au decis interzicerea utilizarii amestecului EtO-CFC, cu toate ca alte amestecuri sau folosirea EtO pur prezinta riscuri sporite. In plus, tarile dezvoltate au impus deja limitari drastice privind cantitatea de EtO eliminata in atmosfera. Utilizatorii sterilizarii cu EtO sunt obligati sa achizitioneze instalatiile necesare pentru neutralizarea gazului inainte de deversarea lui in mediul inconjurator, cu cheltuieli financiare deloc de neglijat care se reflecta in pretul final al produsului.