BIOTECH Prioritar
"Produse si tehnologii pentru protectia (conservarea) obiectelor de patrimoniu impotriva agentilor biologici daunatori (microorganisme: bacterii, mucegaiuri, ciuperci, alge etc.; insecte: molii, carii, diferite specii de gandaci etc.)"

 

Metoda de conservare a patrimoniului de interes national prin iradiere

Metoda este aplicabila obiectelor de natura organica ce constituie patrimoniu mobil si este o alternativa ecologica, eficienta si cu randament foarte mare, la metodele chimice de conservare.

Echipamentele necesare aplicarii sunt plasate in institutul de cercetari IFIN HH si constau in:
- instalatie de iradiere;
- sistem dozimetric;
- laborator de microbiologie.


Iradierea actioneaza simultan asupra tuturor factorilor biologici ce degradeaza lemnul, pielea, pergamentul, textilele, hartia etc (insecte, mucegaiuri, bacterii), fara a afecta proprietatile materialelor. Totodata, in obiectele tratate nu ramin reziduuri care sa pericliteze sanatatea operatorilor, restauratorilor, vizitatorilor sau sa altereze spatiul de expunere.

Obiectele tratate nu devin radioactive.

Randamentul si eficacitatea metodei de conservare prin iradiere este net superior prin:
- durata tratamentului este de ordinul orelor sau zilelor - se pot trata simultan obiecte care totalizeaza un volum de citiva mc;
- se pot trata obiecte de dimensiuni mari, maximum fiind 2,5 x 2 m;
- eficacitatea este maxima si uniforma indiferent de configuratia sau dimensiunilor obiectului;
- obiectele pot fi tratate chiar in ambalajul in care au fost transportate, evitandu-se orice degradare prin manipulare;
- tratamentul se efectueaza la temperatura ambienta;
- pot fi tratate obiecte compozite (din diverse materiale) fara a fi necesara dezmembrarea lor;
- metoda de conservare prin iradiere indeplineste exigentele deontologice ale Uniunii Conservatorilor pentru obiecte de patrimoniu; in acest sens initiatorii acestei metode au fost premiati, in urma unor proiecte importante cu unele muzee de renume din tara;
- dupa tratament, nu exista nici o contraindicatie sau alte restrictionari; de altfel metoda se aplica in mod curent pentru sterilizarea dispozitivelor medicale (seringi de unica folosinta, tifon, dializoare renale, instrumentar chirurgical etc.), cat si pentru desinfectia unor alimente;
- metoda este cunoscuta si extinsa in Europa, SUA, China; in Franta si Cehia, exista instalatii dedicate tratarii obiectelor de patrimoniu de interes national si international (mumia lui Ramses de ex. a fost astfel tratata la Grenoble in anii '80), obiecte ale patrimoniului muzeistic, obiecte de arta, colectii sau trofee cinegetice etc;
- metoda poate fi utilizata la tratarea materialelor din care urmeaza a fi confectionate sau restaurate obiectele de patrimoniu si care pot contine agenti biologici distructivi.

Noi apreciem ca jumatate din reusita unei restaurari constituie desinfectia corecta a obiectului de restaurat.

Oferta noastra reprezinta o metoda rapida, eficienta, garantata, fara riscuri pentru conservator si restaurator si totodata mult mai putin costisitoare decit oricare din metodele clasice.


sus


Tehnologia de conservare prin iradiere aplicata la restaurarea muzeelor bucurestene AMAN si SEVEREANU

In cazul patrimoniul cultural mobil, activitatea de conservare-restaurare se concentreaza de regula pe stoparea actiunii factorilor de degradare, precum si pe refacerea integritatii obiectelor. Activitatea este desfasurata de catre specialisti atestati in conservare / restaurare. Piesele tratate pot fi expuse in conditii de muzeu, fara riscul de a se degrada in continuare sau de a infecta alte piese din acelasi spatiu expozitional.

In cazul patrimoniului cultural fix, in urma restaurarii se urmareste in plus si refacerea functionalitatii cladirii. Din aceasta cauza activitatea este cu mult mai complexa. Ea este incredintata unor firme de constructii care de regula nu beneficiaza de specialisti in conservare. Sarcina conservatorilor / restauratorilor este ingrata, pentru ca nu sunt implicati nemijlocit si au mai curind rol de supraveghetori sau diriginti de santier.

Restaurarea muzeelor Aman si Severeanu, incredintata firmei Aedificia Carpati, a constat din interventii interioare si exterioare cladirilor cu refacerea structurii de rezistenta, a hidroizolatiei, a tencuielii, a sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de incalzire, a sistemului de canalizare, a usilor si ferestrelor, a mobilierului si a decoratiilor interioare. Ambele cladiri au valoroase piese de lemn – lambriuri, usi, parchet etc. Multe piese sunt nedemontabile. Conservarea si restaurarea acestora a pus probleme deosebite ca urmare a dimensiunilor individuale si a volumului total: usile din stejar au ~3m inaltime; lambriurile – panouri mixte din stejar si brad, au dimensiunile semnificative ~4 x 1,5m; volumul total a fost de ~15 m3. Solutia tehnica clasica – gazarea in camere speciale, nu a fost posibila pentru ca nu exista camere omologate si cu aviz de mediu de asemenea dimensiuni.

Solutia - unica solutie sigura - a fost tratarea prin iradiere la IRASM. Ea a fost sugerata de expertul angajat de Muzeul Municipiului Bucuresti – prof. dr. Florica Berinde, iar detaliile actiunii au fost convenite impreuna cu conservatorii muzeului. Tratamentul a fost aplicat in luna aprilie - inainte de perioada de zbor a insectelor. S-au folosit doze absorbite de pina la 5 kGy. Dozimetrele au fost plasate in punctele de minim si de maxim ale cimpului de iradiere. S-a utilizat sistemul dozimetric cu etanol-clorbenzen, trasabil la unul din laboratoarele de referinta din Uniunea Europeana - HDRL RISO, Danemarca. Pentru a preveni recontaminarea si vatamarea pe parcursul transportului, majoritatea pieselor au fost iradiate in ambalaje speciale. Pina in luna iulie cind era prevazut inceputul restaurarii pieselor de lemn, acestea au fost adapostite in IRASM in conditii de curatenie identice cu cele dintr-un depozit farmaceutic.


sus